2021. június 1.

TESZ-futás – tizedik alkalommal


Jubileumi, tizedik alkalommal rendezik meg a környezetvédelmi világnaphoz közeledve a Tiszta Egészséges Székesfehérvárért tömegfutást. Június első vasárnapján – a tavalyi online kihívás után – újra a megszokott helyszínen és távokon futhatnak majd a nevezők a Várkörúton.A TESZ-futás immár évtizedes hagyománnyá vált Székesfehérváron: tíz éves története alatt évről-évre egyre több futót mozgat meg a Belvárosban. A tavalyi év után az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy az idén a hagyományos módon meg tudják-e tartani a szervezők az eseményt - a hatályba lépett könnyítések azonban mégis lehetővé teszik, hogy kicsit több óvintézkedéssel ugyan, de a megszokott módon hódolhassanak a fehérváriak a futás iránti szenvedélyüknek. 2021-ben is lehet egyéniben, váltóban, illetve csapatban is teljesíteni a választott távot, ami lehet 4,8 kilométer (három kör a pályán) vagy tizenegy kilométer (hét kör), és a környezettudatos életmódot propagáló tömegfutáson idén is lesz egykörös Depónia-futás is.
Amikor az önkormányzat annak idején elkezdte összeállítani Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervét, jött az ötlet, hogy tömegfutóversenye még nincs a városnak. Azóta persze számtalan tömegfutó rendezvény elérhető már itt is, de tíz éve a TESZ-futás volt az első ilyen jellegű fehérvári rendezvény.  A szervezők szerint a program sikere annak köszönhető, hogy megfelelő helyet kapott a város Egészségfejlesztési Tervében, illetve kiváló támogatóra talált: a Depónia Nonprofit Kft-re.
Egészen múlt hét péntekig nem volt biztos, hogy a hagyományos formában meg tudják tartani a rendezvényt, a hatályos szabályozás értelmében azonban erre lehetőség nyílt, így az idei TESZ-futás lesz az első tömegsport rendezvény a vírus óta. A koronavírus-helyzet miatt tavaly online lebonyolított futásnak is szép eredménye lett, éppen ezért az idén is szerveznek majd egy online futóversenyt az Európai Hulladékgazdálkodási Héthez kapcsolódva.Vasárnap délután öt órakor rajtol a mezőny zöme – a családi csapatok, a váltó, a 4,8 km és a 11 km – a már megszokott helyen, a Panoráma Offices elől, a Rákóczi úton. Az este fél hétkor órakor startoló Depónia futásra délután négy órától lehet jelentkezni a helyszínen. Idén sem marad el az iskolák közötti verseny, így arra kérik a futókat, hogy kilométereiket ajánlják fel a városi intézményeknek, hiszen a legtöbb futót rajthoz állító iskolák a TESZ végén díjazásban részesülnek.
A koronavírus-járvány miatt új szabályokat is bevezettek a szervezők: a nevezéseket már június 4-én, pénteken 16 és 19 óra között is leadhatják a futók a Panoráma Offices előtt felállított pultnál. Ebben az évben a futókat arra kérik, hogy gondoskodjanak saját frissítőről és a lehetőségekhez mérten tartsanak egymástól megfelelő védőtávolságot, valamint a forgalmas helyeken – mint a rajt és a befutó  – hordjanak maszkot.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Ékes Fehérvár – a Szőlő utcai kereszt


Magas a pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja


Az ember, akiről tollat neveztek el