2024. március 28.

Idén is indul a zarándokvonat Csíksomlyóra


Idén 17. alkalommal indul útnak május 17-én a csaknem fél km hosszú, a Kárpáteurópa Utazási Iroda által indított Össznemzeti Zarándokvonat. A zarándokvonat, a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors összekapcsolásával Budapestről indul Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként, hogy utasai felkeressék Erdélyt, a csíksomlyói pünkösdi búcsút, és a történelmi Magyarország, az egykori Magyar Királyság ezeréves határát.

Az idei évi program újdonsága, hogy a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A MÁV-START Zrt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda sajtótájékoztatót tartott az Össznemzeti Zarándokvonat indulásáról és az ehhez kapcsolódó programok tájékoztatásáról.

Dr. Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a négynapos nemzeti program csúcspontja pünkösdszombaton az 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária- ünnep. Az ünnepre egykor gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek a hívők, a vonat hiányzott a közlekedési eszközök között. Az ünnepre közlekedő, mára kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött, amikor a Kárpáteurópa Utazási Iroda egyedülálló vállalkozásba kezdett, megkeresték a MÁV START Zrt. vezetőit, akik pozitívan fogadták a kezdeményezésüket.

2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített szerelvény a kultikus magyar NOHAB mozdonnyal az élén indult el az első zarándokvonat, a Székely Gyors, fedélzetén 400 zarándokkal. Az Egy zarándokvonatból azóta kettő lett, a 400 zarándokból csaknem másfél ezer. Az idei program újdonsága, hogy a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Dél-Erdélyen át jut el a Székelyföldre, innen az egykori Magyar Királyság ezeréves határára a Gyimesekbe, majd 4 nap múlva Észak-Erdélyen át vissza Magyarországra.

„Úgy gondolom, hogy a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál, az egyesített vonat a tervek szerint 16 kocsiból áll, melyből 2 étterem- és büfékocsi. Az Össznemzeti Zarándokvonatot idén a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony húzza a Székelyföldre. Az Erdélyben folyamatosan közlekedő vonatokat a vasúttársaság állandóan fejleszti. Kiemelten fontos számunkra, hogy mind az anyaországi és a külhoni magyarok érezzék az egymás iránti kötődést és a kölcsönös támogatást” – jegyezte meg dr. Mosóczi László.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a vonatok menetrendjéről, állomásairól.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra, ahol összekapcsolják a Székely Gyorssal, így Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Békéscsaba megállásával Dél-Erdélyen át Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le az utasait.

A négynapos út több, mint csupán egy menetrend szerinti utazás. A szerelvényen idegenvezetők mesélnek a látnivalókról, magyar és székely népzenével szórakoztatja az utasokat a vonat zenekara, a két étteremkocsiban meleg és hideg ételt szolgálnak fel egész nap.

A magyar, az Árpád-házi, a székely lobogók százaival feldíszített vonatot Aradon és Sepsiszentgyörgyön várja a helybéli magyarok sokasága. Ugyanez a lélekemelő fogadtatás ismétlődik meg az összes székely faluban, városban. A vonat utasai Csíksomlyó közelében székely településeken, székely-magyar családoknál laknak a faluturizmus keretében, de lehetőség van panzió és szálloda foglalására is.

A zarándokokat idegenvezetők kísérik, és minden nap különleges program várja őket. A csíksomlyói szentmisén félmillió zarándok együtt imádkozik a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Vasárnap a zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára Gyimesbükkre, a Rákóczi-várhoz.

Az Össznemzeti Zarándokvonat díszvendége 2024-ben Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki videóüzenetet küldött a sajtótájékoztató résztvevőinek a csíksomlyói búcsú jelentőségéről.

Frigyesy Ágnes, a Budapesti Székely Kör elnöke felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy 9. alkalommal gyűjtenek adományt a zarándokvonaton. Éveken át a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonait támogatták, tavaly és idén a gyimesbükki árva gyerekeknek gyűjtenek a Határok Nélkül a Csángó Gyermekekért Egyesület javára.

Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes, érdemes művész is részt vett 2 produkciójával a sajtótájékoztatón. A művész a májusi zarándokvonat egyik kiemelt vendége lesz.

A négynapos program részletes leírását itt olvashatják.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása