2024. június 2.

Várgesztes, a fehérváriak egyik kedvenc kirándulóhelye


Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró Várgesztesről és környékéről beszélt a Retro Rádió adásában.

A turisztikai szakújságíró elmondta, hogy Várgesztesre sokan a gyönyörű környezete és a gótikus gesztesi vár romja miatt látogatnak el. A várat jelenleg felújítják, de bőven van itt látnivaló, amit megnézhetünk, amíg a vár elkészül.

Itt van a Gesztesi patak, ami átfolyik egy gyönyörű tavon, ahol lehet látni kacsákat és teknősöket is. Az Árnyas ösvény mentén vaddisznónyomokat is találunk, csodás helyszín túrázásra, bringázásra, télen pedig szánkózni is lehet a környéken. Egykor fontos települése volt a bányászoknak Várgesztes, róluk is megemlékeznek a településen egy emlékművel.

A Vértes legszebb kilátópontjára, a Zsigmond-kőre is felmászhatunk, majd érdemes érinteni a Mátyás-kút környékét, miközben begyalogolunk a faluba. Az Űző-hegy bükköse a Vértes egyik legcsodásabb erdeje, ami gyerekekkel is nagy élmény egy kis kirándulásra. Aki pedig szereti a kalandokat, extrém sportokat, az sem fog unatkozni, hiszen vannak szuper sziklamászó helyek is, ahol a profik is jól fogják érezni magukat.

Az aktív- és ökoturizmus fellegvára Várgesztes, rengeteg kerékpárút van a környéken, csodálatos helyszín, így kora nyár környékén is – mondta Dr. Kiss Róbert Richard.

Sok sváb él a környéken, a betelepítésük 1730-ra vezethető vissza. Ez visszaköszön a rendezett településszerkezeten, nagyon takaros a környezet, és persze az ételeken is tükröződik a sváb hagyomány. A turisztikai szakújságírót egy főzőversenyre is meghívták, ahol megkóstolhatta a híres a gesztesi gombás gombócot. Ezt helyi gombából, krumpliból és sertéshúsból készítik. A húsos sváb tök ( krumpli ) is nagyon ízlett neki, majd egy speciális pálinkát is kipróbált, a hegyes erős paprika pálinkát, ami kétségkívül kuriózum a pálinkák között.

Aki pedig szállást keres a környéken, annak bőven van választék, minden komfortszinten. A Villapark Várgesztes egy rövid sétára van a központtól. A 3 csillagos ingatlan forróvizes merülőkádat, szaunát és tekepályát is biztosít vendégei számára.


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása