2016. április 14.

Sóstó: már csak az ötöde van hátra


Végéhez közeledik a Sóstó Természetvédelmi Területen a lőszerfelkutatás. Az elmúlt napokban a tavat vizsgálták át a szakemberek. Már csak a természetvédelmi terület 20%-a van hátra.

Februárban kezdődött el a lőszerfelkutatás a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja kapcsán. A terület 80%-án már megtörténtek a mérések, sőt már a tavon is, így nemsokára elkészül az a magnetikus térkép, ami jelzi a megtalált tárgyakat. 

Mint azt Hutera Lajos, a munkálatokat végző konzorciumvezetője elmondta, az időjárás is segítette munkájukat az elmúlt időszakban: a meleg, szél- és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően három nap alatt sikerült átfésülniük az öt hektár szabad vízfelületet. Ez azért is volt fontos, mert az az „úszómű”, amin a ferromágneses mérőműszer volt könnyű, ezért szeles időben felborult volna. A hajótest alja pedig teljesen sima azért, hogy a sekély és a nádas vízfelületen is mozogni tudjon. 

A feltérképezés során a legveszélyesebb robbanószerkezeteket azonnal kiemelték. Ezeket a Magyar Honvédség tűzszerészei szállítottak el. A vízfelületen még két kisebb tárgyat jelzett a műszer, amik valószínűleg repeszek. Mind a kettő a tó szélén található, így akkor lehet majd kiemelni őket, ha a tó partján lévő belvíz leapad. 

A természetvédelmi terület 20%-át kell már csak feltérképezniük a lőszermentesítőknek. Ezek azok a vízzel borított részek, ahova csak saját lábukon tudnak bejutni a szakemberek. A tervek szerint április 30-ig szeretnék befejezni a kutatási munkálatokat, majd utána kezdhetik el a tárgyak feltárását.
LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása