2020. július 22.

Horogra akadtak – egymillió forint bírságot szabtak ki a halőrök


Sokan halásznak szabálytalanul hazánkban: két héten beül öt eljárást is indítottak rekreációs célból halászókkal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal halőrei. A kiszabott halvédelmi bírságok összege meghaladja az egymillió forintot.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amit védeni kell. Ehhez pedig elengedhetetlen a jogszabályi előírások betartása.



Sajnálatos módon azonban az utóbbi hónapokban a Nébih ellenőrei a rekreációs halászjeggyel rendelkezők ellenőrzései során számos szabálytalanságot tapasztaltak, melyek jellemzően a következők:

- jelöletlen halászeszköz használata
- fogási napló vezetésének elmulasztása
- a kifogott őshonos, fogható, de fajlagos tilalmi idővel, méret- és darabszám korlátozással védett hal beírásának mellőzése, élve történő elszállításának kísérlete.
- rendszeresen előkerülnek az ellenőrzések során hordók, zsákok, ládák, amelyekben „fogási naplón kívüli” élő hal van

Fenti módszerek, eszközök mindegyike szabálytalan, így alkalmazásuk esetén jelentős halvédelmi bírságra számíthat az a halász, akit tetten érnek.



Az elmúlt hetekben a Nébih halőrei öt esetben indítottak eljárást rekreációs célból halászókkal szemben. A Bodrogon ponty, a Tiszán harcsák jogszerűtlen kifogása miatt kellett intézkedniük. Az ellenőrzések alkalmával 48 darab, összesen 134 kg össztömegű jogosulatlanul kifogott halat foglaltak le és engedtek vissza eredeti élőhelyükre a szakemberek.



Az „elkapott” halászokkal szemben több mint egymillió forint bírságot szabtak ki. Emellett az engedélyüket is bevonták, amit a hatóság által meghatározott ideig nem is kaphatnak vissza az érintettek.

(forrás: portal.nebih.gov.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása