2020. július 30.

Ebösszeírás Székesfehérváron


Törvényi kötelezettségének eleget téve ebösszeírást végez Székesfehérvár Önkormányzata. A negyvenkétezer fehérvári háztartásba postai úton juttatják el az adatlapot, amely emellett de elektronikus úton is letölthető.



Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az ebrendészeti feladatai ellátása érdekében, a Székesfehérvár közigazgatási területén tartott ebek nyilvántartásba vétele céljából indított ebösszeírást folytat 2020. július 29. és 2020 október 31. napja között. Az ebösszeírás során mindenki nyilatkozik a tulajdonában vagy tartásában élő kutyák számáról. Az adatlapokat 2020. október 31-ig kell visszaküldeni a Polgármesteri Hivatalba.




Az ebösszeírás során az ebtartóknak ebenként az Ávtv.-ben meghatározott adattartalmú adatlapot kell kitöltenie és azt az önkormányzat részére eljuttatnia. Aki Székesfehérvár közigazgatási területén nem tart kutyát, annak az adatlapot nem kell kitöltenie.
Mind központi, mind helyi szinten cél egy naprakész ebnyilvántartó rendszer létrehozása és üzemeltetése. Már működik az országos elektronikus eb-adatbázis is, mely segítséget nyújt az ebrendészeti feladatok ellátásában (ellenőrzések, azonosítások elvégzése, hiányosságok felkutatása, stb.). A települési önkormányzatok - ebrendészeti feladataik elvégzése érdekében és a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel - 2012. évtől háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást kötelesek végezni, amely alapján elektronikus nyilvántartást kell vezetni a kutyára és tulajdonosára vonatkozó adatokról. A kutya tulajdonosának (tartójának) az adatszolgáltatás kötelező. Aki adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 30.000 – 90.000 forintig terjedő állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető – mégpedig kutyánként, szóval nem olcsó, ha valaki mégsem hajlandó kitölteni az adatlapot.



Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17/B. § (10) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától négy hónaposnál idősebb kutya csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tartható. Egyébként túl azon, hogy ez kötelező, ráadásul még hasznos is, hiszen ha a kutya elveszik, könnyebb hazajuttatni, és az egészségi állapotáról is fontos információkat tárolhat a chip.



Ja, és az Önkormányzata tájékoztatása szerint továbbra sem lesz ebadó. Vagyis a gazdáknak továbbra sem lesz fizetési kötelezettségük – annyi a dolguk, hogy segítsék a hatóság munkáját az adatlapok kitöltésével és visszaküldésével.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása