Nyári élelmiszer-ellenőrzés: 15 millió forint bírságot szabtak eddig ki
Lezárult a nyári élelmiszer-ellenőrző akció első szakasza. A csaknem 3 ezer ellenőrzés során több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, a megvizsgált élelmiszerekből pedig több mint 6 és fél tonnát kellett kivonni a forgalomból.
Július 1-jén indult a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit – a Nébih koordinálásával – a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek. A vizsgálatok főként a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, mozgóboltok és büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik.
Júliusban országosan összesen 2.919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök - utóbbit összesen 15.410.198 forint értékben. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség. Az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.
A megvizsgált élelmiszerek esetében a tavalyihoz képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. 6 és fél tonna terméket kellett kivonni a forgalomból, melyek értéke összesen 1,7 millió forint volt.
A Nébih laboratóriumaiba összesen 160 minta - 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt - érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták.
(forrás: portal.nebih.gov.hu)