2020. szeptember 9.

Covid-19 összefoglaló


Székesfehérváron is növekszik az igazolt koronavírusos esetek száma. Vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a vírus jelen van a városban – amit az elmúlt napok történései mostanra teljesen egyértelművé tettek.

Pozitív teszt a Vasváriban
Pozitív lett a Vasvári Pál Gimnázium egyik diákjának koronavírus-tesztje. Az iskola vezetősége, a Tankerület és a járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket. Az Önkormányzat is azonnali segítséget ajánlott: a városi készletből teszteket biztosítanak a további tesztelésekhez, illetve ózonos fertőtlenítő berendezéseket is használatra ajánlottak fel az intézménynek, annak érdekében, hogy a tanítás zavartalanul folytatódhasson.Covid-fertőzés a színházban
Pozitív lett a Vörösmarty Színház egyik társulati tagjának koronavírus-tesztje. Egy a betegség tüneteit mutató kollégájuk végeztette el a vizsgálatot, amelynek eredménye pozitív lett. A társulatot az igazgató azonnal tájékoztatta a történtekről, és lemondták a legújabb darab, Az ember tragédiája 2.0 premierjét. Az Önkormányzat is minden segítséget megad az intézménynek: rendelkeznek a védekezéshez szükséges felszereléssel, a város felajánlott gyorsteszteket, valamint elrendelték a Vörösmarty Színház soron kívüli fertőtlenítését.  A hatósági intézkedések megkezdődtek - azok lezárultáig a színház felfüggeszti az intézményben folyó szakmai munkát.

Újabb adomány az Alcoa-tól
Az Alcoa Shared Services Hungary Kft. a június 3-án mindegy 7,6 millió forinttal (25.000 dollár) járult hozzá Székesfehérvár koronavírus-járvány elleni védekezéséhez. A járvány második hullámának beköszöntével, a társadalmi felelősségvállalás jegyében a cég újabb 20.000 dollárt ajánlott fel a város részére, amelyet az amerikai székhelyű Alcoa Alapítványon keresztül juttatnak el a védekezésre megnyitott adományszámlára.
Székesfehérvár adományszámlájára eddig összesen 102.000.000 forint érkezett, amely az egyszeri, akár 1000 forintos, magánszemélyek által felajánlott összegekből, valamint a nagyvállalatok által felajánlott több milliós összegekből adódott össze. Az önkormányzat továbbra is várja az adományokat a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közleménybe kérik beírni: „Koronavírus elleni védekezés”.

Pozitív teszt az Árpádban is
Az Árpád Középiskola egyik tanulójának is pozitív lett a Covid-19 tesztje. A tanuló szeptember 3-ától már nem volt iskolában, közel egy hete otthonában tartózkodik, így az osztálytársaival is csak rövid időre érintkezett. A járványügyi előírásoknak megfelelően az érintett osztálynak jövő hét csütörtökig elrendelték a karantént, távoktatásukat megszervezték.
A nappali ellátás is szünetel
A járványügyi helyzetre tekintettel szeptember 9-től határozatlan ideig felfüggeszti nappali ellátási tevékenységét a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központja, ezzel is védve a bentlakásos ellátásban részesülők egészségét. Mindazok számára, akik igénylik, az intézmény házhoz viszi az eddig a központban biztosított ebédet.
Székesfehérvár Önkormányzata már korábban – augusztus 27-i, 29-i, illetve szeptember 1-jei hatállyal – döntött a bentlakásos szociális intézményekben a látogatási tilalom bevezetéséről.
Az azóta országosan is elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével – különösen indokolt esetben – lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók. Az intézmény elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására. Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik. Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A gondolat és a tünemények között elterülő birodalom”


Most akkor sport vagy nem sport?


„A kávé iható mágia…”