2020. szeptember 23.

Járványügyi aktualitások Fehérváron


Október elsejétől az óvodákban is kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés, a Mentőállomás mellett mintavételi pont működik, eddig 44 idős fehérvári kérte az újraindított időseket segítő szolgálat segítségét – egyebek mellett ezekről számolt be Székesfehérvár polgármestere a járványügyi intézkedéseket összefoglaló keddi közleményében.

„Bár a fertőzöttségi mutatók sajnos továbbra is erőteljesen emelkednek, városunkban mindent megteszünk, hogy fenntartsuk a kényes egyensúlyt a működőképesség és a járvány méreteinek behatárolása között. Kiemelkedő fontossággal bír az egészség védelme, különösen a legveszélyeztetettebb korosztályokban, emellett a gazdaság működőképességének fenntartása, valamint a normális élet kereteinek biztosítása. A cél ennek az egyensúlynak a fenntartása. Továbbra is rendszeresen tájékoztatom Önöket az aktuális információkról, illetve az alábbi rendelkezésekre hívom fel figyelmüket.

- Október elsejétől – a megjelent jogszabály alapján – az iskolák mellett az óvodákban is köteles mindenki alávetni magát belépéskor a testhőmérséklet-mérésnek. A gyermekek mellett ez az intézménybe belépésre jogosult valamennyi felnőtt személyre is vonatkozik. Felkészülve erre a helyzetre, az Önkormányzat beszerezte a szükséges eszközöket, amelyeket napokon belül ki is szállítanak az óvodákba, ahol már jövő hét elejétől tesztelhetik a lázmérőket. Kérjük az óvónőket és a szülőket, segítsék, hogy ez a most elkerülhetetlen óvintézkedés a gyermekeket ne ijessze meg!



- A Mentőszolgálat szakemberei Fejér megyében és városunkban is nagyon sokfelé kell, hogy eljussanak nap mint nap mentési és tesztelési feladataik ellátása során. Székesfehérváron a Mentőállomás mellett felállított mobilkonténerben működik statikus mintavételi pont is, amely naponta reggel 7 és este 19 óra között tart nyitva. Itt a háziorvosi közreműködéssel kapott időpontban, a kontaktkutatás során látótérbe került, tünetmentes kontaktszemélyek végeztethetik el a tesztet. A kontaktot követő 4. napon készíthető el az első teszt, és itt is természetesen kettő teszt eredménye szükséges. A mintavételi pont kialakításához szükséges forrást az Önkormányzat biztosította, a működtetést az állam garantálja, az itt elvégzett tesztért a protokoll betartása esetén nem kell fizetni. Köszönjük, hogy a mentőseinkre ebben a rendkívüli helyzetben is számíthatunk!



- A Volánbusz Zrt. a mai napon arról tájékoztatott, hogy a buszvezetőik mostantól megtagadják a felszállást azon utasok számára, akik nem viselnek orrot és szájat eltakaró maszkot. A Volánbusz immár az utazási feltételek részévé tette a maszkviselést, melynek betartatását a buszsofőrök, a jegyellenőrök illetve a rendőrség járőrei végzik. Amennyiben egy utas a szóbeli figyelmeztetés után sem veszi fel a maszkját, 8000 forintos pótdíjat köteles fizetni. Kérek mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat mind a közösségi közlekedésben, mind a zárt közösségi terekben!

- Idősügyi ellátás: eddig már 44 főt látunk el az újraindított időseket segítő szolgálat keretében. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, postai ügyintézés átvállalásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az idős, vagy krónikus betegségben szenvedő, vagy fogyatékkal élő fehérváriak nagyobb biztonságban érezzék magukat, ne kelljen a járványidőszakban annyit kimozdulniuk nagyobb közösségekbe. Az ellátásra vonatkozó igényeket a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat.

- Tájékoztatást kaptam arról, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően ismét érkeznek hazánkba, így városunkba is külföldi vendégmunkások. Rájuk ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak, mint bárkire, aki Magyarország területére lép, tehát nekik is le kell tölteniük a karanténidőt, vagy érkezési országtól függően két negatív PCR tesztet kell produkálniuk, és csak ezt követően állhatnak munkába, mehetnek közösségbe.



- Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Sütő utcai irodájában megkezdte a szociálisan rászoruló jelentkezők részére a védőmaszkok és kézfertőtlenítők osztását. Naponta átlagosan 50 család kér és kap segítséget.

- A koronavírus-fertőzés által eddig igazoltan vagy gyaníthatóan érintett intézmények, amelyek esetében arról az önkormányzat tájékoztatást kapott:
⁃ Vörösmarty Színház (A fertőzés 6 esetben igazolva, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
⁃ Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény hosszúsétatéri és Zsolt utcai intézményegységei (A gyanús eset tesztje negatív, elkülönítés, fertőtlenítés megtörtént.)
- Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa
- Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
- SzsSzC I. István Technikum
- SzSzC Bugát Pál Technikum
- SzSzC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola
- Teleki Blanka Gimnázium
- Vasvári Pál Gimnázium
- Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
- SzSzC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
- Ciszterci Szent István Gimnázium
- SzSzC Jáky József Technikum
- Fehérvári Titánok jégkorongcsapata és az utánpótlás-akadémia”



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása