2020. szeptember 30.

Aktuális járványügyi információk


Október elsejétől az oktatási és nevelési intézmények mellett az önkormányzati fenntartású intézményekben is bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést, és újraindult a székesfehérvári önkéntesprogram - egyebek mellett ezekről számolt be a város polgármestere a járványügyi intézkedéseket összefoglaló keddi közleményében.

„Közeledik október elseje, ezzel pedig fontos változások lépnek életbe a koronavírus-járvány második hulláma ellen hozott intézkedésekből, elsősorban a nevelési intézményekben: a jogszabályi előírásoknak megfelelően az iskolákban és az óvodákban is kötelező belépés előtt a lázmérés. Ez a gyermekekre, valamint az intézménybe belépésre jogosult felnőttekre is vonatkozik. A bölcsődék esetében a testhőmérséklet-mérés csak a felnőttekre vonatkozik. A fentieket valamennyi önkormányzati fenntartású intézményben is kötelezővé tesszük.

Október 1-jétől tehát az alábbi intézményekben lesz testhőmérséklet-mérés:
- Bölcsődék (csak felnőtteknél)
- Óvodák
- Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ
- Alba Regia Szimfonikus Zenekar
- A Szabadművelődés Háza
- Polgármesteri Hivatal
- Székesfehérvári Balettszínház
- Szent István Király Múzeum
- Városi Levéltár és Kutatóintézet
- Vörösmarty Mihály Könyvtár
- a Vörösmarty Színházban pedig már korábban bevezetésre került az intézkedésHogy eleget tudjunk tenni intézményfenntartóként a kötelezettségeinknek, abban az állam is segítséget nyújt: kollégáim ma 68 db hőmérőt vehettek át, valamint újabb adag fertőtlenítőszer-csomagra is számíthatunk. Ezzel a kontingenssel, valamint az Önkormányzatunk által beszerzett 60 db hőmérővel biztosítható valamennyi óvoda, bölcsőde és egyéb önkormányzati fenntartású intézményben a beléptetéskor a testhőmérséklet-mérés. Az Országos Tisztifőorvos tegnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy 37,8 fok az a testhőmérsékletet, amely fölött már haza kell mennie a gyermeknek.

Tegnap újra meghirdettük a székesfehérvári önkéntesprogramot. Nagyon köszönöm, hogy alig egy nap alatt már közel 20 fő jelentkezett. Továbbra is várjuk minden 18 éven felüli, egészséges fehérvárit: amennyiben ideje engedi, vállaljon önkéntes szerepet a közösségünk veszélyeztetett tagjainak védelmében! Jelentkezni az onkentes@szekesfehervar.hu e-mail címen, nevük, telefonos és e-mail elérhetőségeik, lakcímük megadásával tudnak, illetve kérjük, jelöljék meg azt a területet, városrészt, ahol vállalnák a veszélyeztetettek ellátásához köthető feladatokat, mint az alapvető gyógyszerek, élelmiszerek bevásárlása, postai ügyek intézése. Amennyiben más jellegű, tárgyi vagy szolgáltatásbeli felajánlást tennének, azt is szívesen fogadjuk a fenti e-mail címen. Az önkéntesekkel kollégáim felveszik a kapcsolatot, és a tavaszi időszakhoz hasonlóan lepecsételt, aláírt megbízólevéllel végzik majd feladataikat.Jelenleg a Polgármesteri Hivatal önkormányzati segítői 52 idős, krónikus betegségben szenvedő vagy fogyatékkal élő főt látnak el, segítenek a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, a postai ügyintézés átvállalásában. Ebbe a szolgálatba szeretnénk bevonni az önkénteseket is, illetve várjuk a koronavírus-járvány által különösen veszélyeztetett körbe – idősek, krónikus betegségben szenvedők, fogyatékkal élők – tartozók és segítséget kérők jelentkezését is a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat!

Továbbra is él az az adományszámla, amelyre várjuk a fehérvári cégek, intézmények, magánszemélyek felajánlásait, akik a járványügyi védekezés költségeihez, céljaihoz szeretnének hozzájárulni. A számla száma: 12023008-00153647-06700001, közleményként a „KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS” mondatot kell megadni.”

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„A Csalagút”


Szakképzési műhelyek – a „Deák”


„Felém hajol az, amit eltemettem…”