2020. október 15.

Kipusztul a fogoly?


A Német Természetvédelmi Szövetség hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. A helyzet hazánkban is aggasztó: az elmúlt évtizedekben a fogoly hazai állományának 90 százaléka „tűnt el”, és más agrárélőhelyhez kötődő állat esetében is óriási mértékű az állománycsökkenés.

Beadványában a Német Természetvédelmi Szövetség rámutatott arra, hogy a fogoly – e korábban Európa nagy részén gyakori, mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfaj – németországi vadonélő állománya az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta elképesztő mértékben, mintegy 91%-kal csökkent. A természetvédelmi szervezet szerint a visszaesés oka egyértelműen a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, feldarabolódása és az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.Magyarországon is végveszélyben van a fogoly
A fogoly hazánkban is végveszélyben van. Egykor jelentős apróvadfajunk korábbi élőhelyeinek jó részéről lényegében eltűnt, és célzott védelmi, illetve visszatelepítési programok nélkül a faj kipusztulása idehaza is egyre valószínűbb. Míg az 1960-as években a vadászati statisztikák százezer példányt meghaladó hazai fogolyállományt becsültek, mára ez a szám alig tízezerre tehető – a csökkenés tehát legalább 90%!
A fogoly, mint az agrár-ökoszisztémák indikátora
A fogoly különösen jól mutatja, milyen állapotban vannak az agrár-ökoszisztémák, szorosan kötődik ugyanis a mezőgazdasági területekhez. Igényli a kis kiterjedésű természetes élőhelyeket - mint például táblaszegélyek, mezsgyék, bokorsávok. Ezek eltűnése, beművelése közvetlenül szűkíti élőhelyét. Tápláléka gyommagvakból és rovarokból áll, ezért a növényvédőszerek és gyomirtók hatását első kézből tapasztalhatja. Mindezek mellett állandó madár, azaz állományának nagyságát a vonulási veszteség sem befolyásolja. Összefoglalva: ami a fogollyal történik, az történik általában a mezőgazdasági területeink természeti sokféleségével.
Más élőlénycsoportok állománycsökkenése is aggasztó mértékű
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közelmúltban kiadott elemzése arról számol be, hogy Magyarországon a gyakori madárfajok állománya nagyjából 2005 óta folyamatosan csökken. Az országos szintű felmérése 28 madárfaj esetében állapított meg jelentős fogyatkozást, és e fajok 70%-a főként agrárélőhelyekhez kötődik, azaz a mezőgazdasági területek természeti sokféleségét veszítjük el a legvészesebb mértékben. Olyan fajok tűnnek el a szemünk láttára, mint a mezei pacsirta, a jövő év madarának választott cigánycsuk, a füsti fecske vagy éppen a fogoly.

A madarak mellett más élőlénycsoportokban is aggasztó változások tapasztalhatók: a mezei nyúl évtizedek óta tartó állománycsökkenésének okai ugyancsak a mezőgazdaságban keresendők, a beporzó rovarok, köztük a házi méh állományainak összeomlása pedig egyes növényvédő szerek használatával hozható összefüggésbe.A folyamat megállítása elemi érdekünk
Az emberi lét ezer szálon függ a természeti sokféleségtől, ezért meg kell találnunk azokat a módszereket, amelyekkel a mezőgazdaság újból harmóniába kerülhet a természettel. A mezőgazdasági termelés fenntartható, természetkímélő pályára állítása nemcsak a sokféleség megőrzésének alapvető feltétele, de nélkülözhetetlen fontosságú a biztonságos és egészséges élelmiszerek előállításához, a vidék életben tartásához is.

(forrás: mme.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása