2020. október 22.

Óraátállítás: vasárnap kezdődik a téli időszámítás


Idén október 25-én, vasárnap kezdődik téli időszámítás: ekkor kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Elméletileg jövőre megszűnhet az óraátállítás intézménye, bár még mindig nincs egyetértés abban, melyik időszámítás legyen a végleges.

Az óraállítási módszert Magyarországon 1954 és 1957 között az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták. 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás, majd 1980-ban újra bevezették.



2021-től végleg megszűnhet az óraállítgatás intézménye. Döntés azonban még mindig nincs arról, melyik időszámítás álljon be véglegesen, az Európai Unió tagállamai ugyanis még nem állapodtak meg ebben a kérdésben.

Az óraátállítás hatása akár 7-10 napig is eltarthat azoknál, akik erre érzékenyek. Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma.



A Magyar Alvás Szövetség azt javasolja, hogy Magyarországon a téli időszámítást kellene állandósítani. A szövetség tájékoztatása szerint egyebek mellett az alváskutatási tapasztalatok és a baleseti statisztikák arra figyelmeztetnek, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból. Márpedig ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása