2020. október 27.

Madárinfluenza: nem dőlhetünk hátra


Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki egy bütykös hattyúból vett mintában, Hollandiában. Az eset rávilágít arra, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra.

Hazánk szeptember 8-án nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását. Ez sem adhat azonban okot a járványvédelmi fegyelem lazítására.



A vírus Magyarországon való újbóli megjelenésének veszélye és lehetősége folyamatos készenlétet igényel a baromfitartó gazdáktól. Egy újabb járvány megelőzése ugyanis kizárólag a járványvédelmi előírások folyamatos és teljeskörű betartásával lehetséges.



A fertőzést gyakran vadmadarak, főleg vándorló vízi szárnyasok és gázlómadarak, különösen gyakran vadkacsák közvetítik, elsősorban a bélsaruk útján. A vadon élő és a vándormadarak fertőzést terjesztő szerepét az is alátámasztja, hogy a szabadban tartott házi baromfifajok (pulyka, kacsa) influenzás megbetegedése sokkal gyakoribb, mint a többnyire zártan tartott csirkeállományoké.



Éppen ezért a továbbra is érvényben lévő országos főállatorvosi határozat értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, hiszen így minimalizálni lehet a baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát.

(forrás: portal.nebih.gov.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása