2020. november 12.

Szigorodó szabályok: mit lehet és mit nem Székesfehérváron?


Szigorodtak a járványvédelmi szabályok országosan, így Székesfehérváron is. Hol kell maszkot viselni Fehérváron? Hogyan sétáltathatják kutyáikat a gazdik? Mi lesz a karácsonyi vásárral? Egyebek mellett ezekre válaszolunk az alábbiakban.

Hol kell maszkot viselnünk?
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig országosan bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azaz továbbra is maszkot kell viselni például a közösségi közlekedési eszközökön, az üzletekben és a rendelőkben.
Székesfehérvár közigazgatási területén szerdán éjféltől a következő területeken kötelező a maszkviselés: a történelmi Belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban – különösen a bevásárlóközpontok, üzletek, a kórház, a rendelőintézet és valamennyi egészségügyi intézmény parkolójában –, az autóbusz-állomás és a vasútállomás egész területén, az összes buszmegállóban, az iskolák, óvodák, bölcsődék bejárata előtti területeken, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókban a gazdák számára. A maszkhasználatot a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrizni fogja.

Nyitva tartó kutyafuttatók és esti kutyasétáltatás
Az önkormányzat döntése értelmében nem korlátozzák a kutyafuttatók használatát Székesfehérváron. Az állatok gazdáinak azonban itt is kötelező a maszkviselés.Az országos szabályozás értelmében egyébként az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom alól a kutyasétáltatás kivételt képez: a lakóhely 500 méteres körzetében a tilalom ideje alatt is lehet kutyát sétáltatni.Bezártak a kulturális intézmények
November 11-től nem látogathatók a kulturális intézmények: a színház, a múzeum, a könyvtár, a levéltár, a mozi és a művelődési házak is bezártak, a rendezvények elmaradnak, illetve későbbi időpontokban kerülnek megrendezésre.


Karácsonyi vásár és vendéglátóhelyek
Az aktuális kormányrendeletnek megfelelően nem indulhat el a karácsonyi vásár. A polgármester tájékoztatása szerint a faházak a Belvárosban maradnak, és ha az adventi időszakban még lehetővé teszik a szabályok a kereskedelmi tevékenységet, akkor majd elindítják az ünnepi vásárt is.
A vendéglátóhelyek működésének rendje is változott: kizárólag házhoz szállítással és az étel elvitelre kiadásával működhetnek. Székesfehérvár polgármestere ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Azzal tudjuk most segíteni a helyi vendéglátósokat, hogyha rendelünk tőlük. Kérem, aki teheti, tegye ezt meg, ezzel is a fehérvári vállalkozásokat támogatjuk, munkahelyeket őrzünk meg.”

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Igazából ez volt mindig a szívem vágya…”


„Hathárom”


„Próbáltam reálisan és nem ideálisan rajzolni…”