2020. november 18.

A szén-monoxid nem válogat


Az elmúlt héten két Fejér megyei családi házban is szén-monoxid-szivárgás történt. Bicskén a szén-monoxid-érzékelő jelzése mentette meg az idős lakók életét, míg Nagylókon a kályhából visszaáramló füst figyelmeztetett a bajra. Néhány alapszabály betartásával megelőzhetjük a tragédiát!

Gázkazánnal fűtöttek abban a családi házban, ahol helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő készülék november 13-án, Bicskén. A lakók kinyitották az ablakokat és elhagyták az épületet. A tűzoltók méréseket végeztek, és a szellőztetés ellenére is kimutatták a mérgező gázt az épületben, ám a szén-monoxid-érzékelő riasztásának köszönhetően személyi sérülés nem történt.Kályhából visszaáramló füst miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét szintén november 13-án, Nagylókon. A tűzoltók műszere szén-monoxid-koncentrációt mért a helyiségben. A lánglovagok a vegyes tüzelésű kályhából a tüzelőanyagot eltávolították, az épületet kiszellőztették. A tüzelőberendezés nem megfelelő állapota miatt szivárgott vissza a füst a lakótérbe. Személyi sérülés szerencsére itt sem történt.

Fejér megyében idén már ötven alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, érzékszerveinkkel felismerhetetlen mérgező gáz, éppen ezért csendes gyilkosként is említik. Szén-monoxid leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, vagyis nincs elegendő oxigén és ezért úgynevezett tökéletlen égés jön létre. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.3+1 alapszabály betartásával megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
2. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
3. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
+1 Szerezzünk be egy
jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt!

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása