2020. december 9.

Családjához riasztották a tűzoltót - életet mentett a szén-monoxid-érzékelő


Szivárgott a szén-monoxid egy székesfehérvári családi házban szerdán reggel. Az épületben alvó édesanya a készülék riasztására ébredt, majd azonnal hívta a 112-es segélyhívót. A fehérvári laktanyában szolgálatot teljesítő tűzoltó őrmester a riasztáskor tudta meg, hogy saját házához riasztják.

Szivárgott a szén-monoxid egy székesfehérvári családi házban szerdán kora reggel. Az épületben alvó édesanya a készülék riasztására ébredt, tűzoltó férje nem sokkal korábban indult szolgálatba a megyeszékhely hivatásos tűzoltó-parancsnokságára. Az anyuka a 112-es segélyhívón kért segítséget, és a kislányukkal a ház előtt várta meg a tűzoltókat.



A székesfehérvári laktanyában a tűzoltó őrmester a riasztásból tudta meg, hogy saját házához riasztják. Az épületben műszeres méréseket végeztek, amelynek során az egyik szobában a cserépkályha közelében mutatták ki a mérgező gázt. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senkinek sem esett baja.



Fejér megyében idén már több mint ötven alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a szén-monoxid miatt. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, érzékszerveinkkel felismerhetetlen mérgező gáz, éppen ezért csendes gyilkosként is említik.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) a megfelelő szellőzés és levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása