2020. december 10.

Füst egy székesfehérvári lakás konyhájában


Kifröccsent, kifolyt zsiradék gyulladt meg a gázsütőben egy társasházi lakás konyhájában szerdán délután Székesfehérváron, a Királykút lakónegyedben. A földszinti lakás lakójának a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltania a tüzet. A lánglovagok átvizsgálták a konyhát, további izzást nem tapasztaltak. Személyi sérülés nem történt.

Télen megemelkedik a lakástüzek száma, hiszen ilyenkor többet tartózkodunk otthon, fűtünk, főzünk, hosszabb ideig világítunk, az adventi időszakban elektromos díszekkel díszítjük fel a lakást, mécseseket gyújtunk, és sajnos még a dohányzás miatt is több lakás gyullad ki.



A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.



Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.



A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat.

Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet.

(forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása