2021. január 18.

Vörös kód – van szabad férőhely a Kríziskezelő Központban


A tartós hidegre való tekintettel vasárnap déltől, előreláthatólag kedden 10 óráig vörös kódot léptetett életbe a szociális ellátórendszerre vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint azt Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője elmondta, felkészülten várta az intézmény a bejelentést, van szabad férőhelyük a rászorulók befogadására.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a várható nagy hidegre tekintettel rendelte el a hajléktalan emberek életét védő, úgynevezett vörös kód kiadását. Ez vasárnap délben lépett életbe és kedden 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok, vagy annál hidegebb lesz. A protokoll értelmében a fedél nélkül élők számára a szociális intézmények korlátok nélkül biztosítják az életük és testi épségük megóvásához szükséges ellátást, azaz valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan-ellátórendszer már nem tudja.



Az intézkedés kapcsán Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője elmondta, hogy felkészülten várta az intézmény a bejelentést: „Az időjárás-előrejelzést figyelve, már sejtettük a kód kiadását. Ennek fényében próbáltunk minden előkészületet megtenni, menedékhelyünkön és az időszakos menedékhelyen is van szabad férőhelyünk. A nemrég beszerzett két új konténerünkkel pedig nemcsak a férőhelyeink száma növekedett, de biztosítani tudjunk az izolációt is.” 



Az utcán élőkkel ebben az időszakban továbbra is az Utcai Szociális Szolgálaton keresztül, a teajáratok alkalmával tartják a kapcsolatot, amely egy kicsit megváltozott a Covid-19 járvány miatt. Hétfőn és szerdán a központ munkatársai a meleg ital mellett melegételt is osztanak a rászorulóknak, akik igényelhetnek takarót, gyertyát, konzervet, maszkokat és gyógyszereket is.



A nagy hidegben még inkább fontos az emberi élet védelme. Kérik, ha bárki a közterületeken fagyoskodó hajléktalant lát, jelezze azt Az Utcai Szolgálat nyilvános krízisvonalán, a +36-20-957-9410-es telefonszámon.

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása