2021. február 11.

Fehérvári katonák segítenek a szombathelyi kórházban


Január közepén huszonkét főre növelték a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban egészségügyi szolgálatot teljesítő katonák létszámát. A bővítés a napokban kezdődő tömeges oltás lebonyolítása miatt vált esedékessé.

Február 9-én Vokla János ezredes, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka és Csizmadia Lajos, az alakulat vezénylő zászlósa látogatta meg a szombathelyi kórházban szolgálatot teljesítő fehérvári katonákat. Az ezredparancsnok látogatása során Stubán Tamás rendőr ezredessel, kórházparancsnokkal, valamint Horváth Ferenc rendőr alezredessel, kórházparancsnok-helyettessel egyeztetett a katonai jelenlét aktuális kérdéseiről.A jogi és munkavédelmi ismeretek elsajátítása után a fehérvári híradóezred katonái hamar tekintélyt vívtak ki maguknak, amellyel szabálykövetésre ösztönzik a látogatókat. „Pozitívan fogadtak bennünket mind az ápolók, mind a betegek: szívesen szólnak hozzánk, kérdeznek, vagy kérnek segítséget tőlünk” – mondta Horváth Dávid főhadnagy, a katonai állomány rangidős parancsnoka.
A katonák főként logisztikai és adminisztrációs területen támogatják az olykor ezer fölötti létszámú napi forgalmat bonyolító intézmény munkáját: beléptetnek, hőmérsékletet mérnek, kórlapokat vesznek fel, adatokat egyeztetnek, az oltások ütemezésében segítenek, sőt, az információs vonal működtetését is levették a kórházi dolgozók válláról. Sok a dolguk, hiszen itt nem csak fekvő-, hanem járóbeteg ellátás is zajlik.A negyedik hete a kórházban dolgozó Kuti Dániel hadnagy kiemelte: ha külső oltásra kerül sor, adminisztratív dolgokban segédkezik. Azt mondja, nemrég egy útbaigazítást kért idős házaspártól kapott dicséretet, mennyire szereti a katonákat és mennyire örül nekik, kedves fellépésüknek. A levelektől, csomagoktól a műtősruhán át a műtőságyig mindent hoznak-visznek, amire szükség mutatkozik.Kántorné Kosáros Katalin főtörzsőrmester szintén negyedik hete erősíti az állományt: irattári rendszerezéssel, csomagszállítási munkákkal és levélkézbesítéssel foglalatoskodik. Iktatás, rendszerezés, kórlapok összegyűjtése és dobozolása, azok központi helyiségbe szállítása teszi ki napja döntő részét. Akárcsak bajtársainak, neki is sorra érkeznek az elismerő vélemények: legutóbb a nyolcvan éven felüliek oltásakor dicsérték sokan. Az ápolók is éreztetik, mennyire tehermentesítik őket a katonák, és segítőkészen állnak hozzá a közös feladatok megoldásához.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame