2021. június 4.

A Romkert és az Aranybulla is szerepel a jövő évi emlékérméken


Márciusban indított nyilvános konzultációt a Magyar Nemzeti Bank a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájáról. A beérkezett javaslatok és észrevételek figyelembevételével kialakult a végleges 2022. évi emlékérme-kibocsátási program. Az jövőre megjelenő emlékpénzérmék között két székesfehérvári vonatkozású is lesz: a városunkban kiadott Aranybulláról, és a Romkertről.Jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek a jövő évi emlékérme-kibocsátási tematikák között. Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója, amelyre az MNB különleges, az eredeti királyi pecsét méretéhez igazított átmérőjű emlékérmével hívja fel a figyelmet.

A jövő évi emlékérme-kibocsátási programban Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró születési centenáriuma, illetve Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő 175. születési évfordulója szolgáltat további apropót emlékérme-kibocsátásra, gyarapítva a kiemelkedő nőalakjaink előtt tisztelgő emlékérmék számát.

A közismert magyar gyógyszerész Richter Gedeon születésének 150. évfordulója előtt is emlékérme-kibocsátással tiszteleg az MNB 2022-ben, de az mRNS alapú vakcinák technológiáinak magyar kötődésű szabadalma is emlékérmére kerül 2022-ben. Mindkét témában különleges, négyzet alakú emlékérmét bocsát ki a jegybank.A jövő évi emlékérme-kibocsátási programban is szerepel nagy értékű arany emlékérme: Hunyadi János aranyforintjával bővül a Középkori magyar aranyforintok sorozat.

Különleges, ovális alakú érméket vonultat fel a „Magyar származású Nobel-díjasok” sorozat, mely 2022-ben Békésy György biofizikus, valamint Kertész Imre író, műfordító tematikákkal gazdagodik. Milton Friedman születésének 110. évfordulója apropóján a magyar származású Nobel-emlékdíjasok sorozat második tagja jelenik meg. A sorozat analógiájára a matematikai Wolf-díjas kutatók is sorozatba rendezve kerülnek bemutatásra 2022-től kezdődően, elsőként Lax Péter matematikussal.2022-ben folytatódik a magyar népmesék rajzfilmsorozatot megjelenítő érmesor, amelynek második elemét a Király kis Miklós c. mese inspirálja. Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb tematikájának bizonyuló magyar pásztor- és vadászkutyákat bemutató és ábrázoló sorozat a mudival, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat pedig a Székesfehérvár, Romkert tematikával fog folytatódni. A konzultáció során beérkezett javaslatok közül pedig Göncz Árpád író, műfordító, köztársasági elnök születési centenáriumát emelte be még be az MNB a jövő évi emlékérme-kibocsátási programba.

Ezen felül, az MNB alfabetikus sorrendet követve tervezi emlékérmén bemutatni a magyar megyéket és megyeszékhelyeket, így elsőként Bács-Kiskun megyéről, illetve székhelyéről, Kecskemétről készül emlékérme.

(forrás: mnb.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Ékes Fehérvár – a Szőlő utcai kereszt


Magas a pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja


Az ember, akiről tollat neveztek el