2021. július 15.

Üzenet a tejesdobozon – ezúttal a lakástüzek megelőzése érdekében


A szén-monoxid-mérgezések és a szabadtéri tüzek megelőzésére indított kampány után ezúttal a lakástüzekre hívja fel a figyelmet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. után most a lakástüzek megelőzésére indított tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A főbb üzenetek az Alföldi Tej Kft. tejesdobozain olvashatóak.

Az idei év első felében csaknem 4 ezer lakástűz volt Magyarországon, azaz nagyjából 68 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt: számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy ember.

Megyénkben is sok lakástűz volt az év első hat hónapjában: összesen százötvenhárom otthonban keletkezett tűz Fejér megyében - ebből tizennyolc esetben panellakásban. A tűzoltók kilenc ember életét megmentették, tizenhárman sérültek meg, többségük füstmérgezést szenvedett.Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, de a koronavírus-járvány is, hiszen emiatt az emberek a megszokottnál többet voltak otthon. A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használtunk otthonainkban, és a régi elektromos vezetékek sok esetben nem bírták a megnövekedett terhelést.Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtés is. A tűzesetek leggyakoribb kiindulási helye a konyha, illetve a hálószoba és a nappali volt.

Szerencsére a lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetőek, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni.

Az Alföldi Tej Kft. és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást.A megállapodás részeként az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az Alföldi Tej Kft. „Magyar Tej 2,8% ESL” tejesdobozain hívja fel a vásárlók figyelmét a lakástüzek megelőzésére, valamint a füstérzékelők hasznosságára. A tejesdobozok július közepétől az egész országban elérhetők lesznek. A mintegy három hónapra tervezett kommunikációs kampány ideje alatt körülbelül 3 és fél millió tejesdoboz hirdeti majd a lakástüzek elleni védekezés módszereit.

(forrás: katasztrofavedelem.hu, videó: youtube.com)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása