2024. május 9.

Néma koszorúzás Székesfehérváron


Néma koszorúzásokkal emlékeztek a második világháború áldozataira csütörtökön a székesfehérvári katonatemetőkben. A háború európai befejezése és az Európa-nap alkalmából a Béke téren, a Szentlélek katonatemetőben és a Városház téri harang-emlékműnél tartottak csendes megemlékezéseket.

1945. május 9-én ért véget a második világháború az európai hadszíntéren azzal, hogy az orosz hadsereg elérte Prágát.

 

Az ezt megelőző napon a Harmadik Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Ugyanezen a napon tartjuk az Európa-napot, az európai béke és egység napját, ami a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója. Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Ezt a dokumentumot tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének, alappillérének.

 

A második világháború áldozataira emlékező székesfehérvári megemlékezések a Béke téri orosz katonatemetőben kezdődtek.

A Béke téren Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, önkormányzati képviselő és Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke közösen koszorúzott. Részt vett továbbá Kása István ezredes, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnoka és több magánszemély, civil emlékező is.

Ezt követően a Szentlélek katonatemetőben szintén Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, önkormányzati képviselő és Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke koszorúzott Kása István ezredes, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnoka jelenlétében.

Az események a Városház téri második világháborús harang-emlékműnél zárultak.

Közösen koszorúzott Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Tanárki Gábor főispán. Ugyancsak elhelyezte az emlékezés virágait Kása István ezredes, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár parancsnoka, Földi Judit országgyűlési képviselő, Székesfehérvár Közgyűlésének több tagja, továbbá Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke és Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke - áll a szekesfehervar.hu beszámolójában.

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása