2018. november 23.

Mentett értékek – Deák Dénes emlékére nyílik kiállítás


A tragikus hírtelenséggel, 25 éve elhunyt Deák Dénes mecénás, műgyűjtő, könyvtáros emlékére mutatja be Mentett értékek című új tárlatát a Szent István Király Múzeum november 23-án, pénteken 17 órakor. A város 1986-ban lett társa a gyűjtőnek az értékmentésben, megalapítva a Deák Gyűjteményt, ahol már több mint 30 éve őrzik az alapító hagyatékát.

Deák Dénes 1931-ben, Deutsch Dénes néven született egy gazdag, nagypolgári, zsidó család második gyermekeként. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán szerzett könyvtáros diplomát. Nevét az egyetemi évei alatt változtatta Deákra. Életében rögös út vezetetett a műgyűjtésig: volt plakátragasztó, segédmunkás, vendéglős, de dolgozott az Írószövetség könyvtárában is.

 


 

Deák a ’60-as évek derekán kezdett műgyűjtéssel foglalkozni, kezdetben rézkarcokat vásárolt, első jelentős szerzeménye három Egry-festmény volt, melyből kettő hamisnak bizonyult. Kezdetben Dévényi Ivántól tanulta a szakmát, aki bevezette őt a kortárs művészi társadalomba. 1975 után csak a szenvedélyének élt: vásárolt, cserélt, eladott.

 

Életében a fordulópontot 1986 hozta, amikorra gyűjteménye már olyan mennyiségűre és minőségűre nőtt, hogy végleges helyet kellett neki keresnie. Mrávik László javaslatára kereste fel a székesfehérvári István Király Múzeumot, mely kortárs kiállításaival garanciát jelentett számára a szakszerű gondozásra. Ekkor ajándékozott először egy 80 tárgyból álló kollekciót, amelyet a Pelikán-házban mutattak be. Állandó kiállítása 1988-ban nyílt meg az Oskola utcában, amikor 140 műtárgyat, főként festményeket állítottak ki. 1993-ban tragikus hírtelenséggel bekövetkezett halála után bővült a kiállítás területe, így mára mintegy 600 alkotást tekinthetnek meg a látogatók.

 


 

Deák Dénes, Székesfehérvár díszpolgára a városnak nemcsak élete munkáját, műveit adta: mecénási tevékenysége jóvoltából készíthette el Haraszty István Deák Kút nevű mobilszobrát, amely ma a Csónakázó-tó Ligetsor felőli szigetén áll.

 


 

A Mentett értékek című tárlattal a múzeum munkatársai a huszonöt éve elhunyt Deák Dénes munkásságáról emlékeznek meg. A megnyitó november 23-án, 17 órakor kezdődik. A kiállítás 2019. február 17-ig lesz megtekinthető.

 

(forrás: okkfehervar.hu, fotók: mozaikmuzeumtura.hu, deakgyujtemeny.hu, turiszmus.szekesfehervar.hu, teleelettel.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása