2019. december 4.

Bemutatták a Csoóri Sándor Életmű-sorozatot Székesfehérváron


A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett irodalmi esten mutatták be a Csoóri Sándor Életmű-sorozatot Székesfehérvár közönségének. A sorozat eddig megjelent kilenc kötetét újabb kiadványok követik a jövőben.Az Erdélyi Szalon Kiadó 2018 tavaszán indította el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas Csoóri Sándor életművét összefoglaló sorozatot. A tervek szerint húsz kötetben adják közre a költő, író és közéleti személyiség írásait, verseit, naplójegyzeteit, az eddig kiadatlan anyagokat, valamint a teljes levelezést és az ÁBTL titkos dossziékat. A sorozatban eddig kilenc kötet jelent meg: Csillagkapu, Emlékkönyv, Éji nap – nappali Hold 1955-1989, Éji nap – nappali Hold 1990-2011, Régi vérfoltok vöröslenek, Összegyűjtött versek I-II.-III.-IV. 

A szeptember 12-én megalakult Csoóri Sándor Társaság missziót teljesít azzal, hogy felvállalta az életmű hagyatékának megőrzését, gondozását és közkinccsé tételét. Az irodalmi és művelődéstörténeti szervezet a keddi elnökségi ülését követően rendezte meg első nagyszabású nyilvános programját, melyen bemutatták az életmű-sorozat eddig megjelent valamennyi kötetét. 

„Ha valaki meg akarja ismerni a XX. századnak a velünk történt történelmét és a XXI. század legelejének a történelmét, akkor Csoóri Sándor ebben nem kikerülhető. Illyés Gyula életművét tudom hozzá társítani, körülbelül a kettő adja ki azt, amire igazán szükségünk volna ahhoz, hogy önmagunkra tudjunk ismerni. Ezért fontos a Társaság megalakulása! Nagyon remélem, hogy az életműsorozat a maga teljességében ehhez hozzájárul. Nem látom a sorozat végét, mert hihetetlen mennyiségű írásanyag gyűlt össze” – fogalmazott a bemutató kapcsán Pálfy G. István, a sorozat főszerkesztője.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása