2020. március 3.

Mentett értékek 2.0 – újra látogatható a Deák Gyűjtemény


Néhány napja ismét nyitva áll a látogatók előtt a Deák-gyűjtemény. Deák Dénes hagyatékának több mint 30 esztendeje ad otthont a múzeum Oskola utca 10. szám alatti épülete – az állandó kiállítást most újrarendezték.

A Deák Dénes műgyűjtő hagyatékából válogatott, mostantól újra látogatható tárlat a „Mentett értékek 2.0” címet viseli, utalva arra a 2016-os kiállításra, amit a gyűjtő halálának 25. évfordulója kapcsán rendeztek.

 


 

Időközben ugyanis a gyűjtemény több főműve Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos, Kádár Béla, Kövesházi Kalmár Elza alkotásai) hazaérkezett, melyek abban az évben Bécsben és Brüsszelben szerepeltek kiállításokon. Így mostantól teljesebb képet kaphatnak a látogatók az értékes gyűjteményről.

 


 

A több mint négyszáz alkotás – 271 festmény és grafika, 52 kisplasztika, 80 érem és plakett, 6 iparművészeti alkotás – jó keresztmetszetet ad a huszadik század magyar művészetéről. A gyűjtemény kiemelkedő egységei Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Nagy István, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Barcsay Jenő, Anna Margit és Gyarmathy Tihamér műveinek csoportjai – tőlük nagyobb számban mutat be műveket a kiállítás.

 


 

Az újjárendezett tárlat korábban be nem mutatott alkotások segítségével kíván emléket állítani az elmúlt években elhunyt művészeknek, akikkel a gyűjtő személyes jó barátságot is ápolt: Deim Pálnak, akinek tíz alkotása és Swierkiewicz Róbertnek, akinek tizenhét műve szerepel az új kiállításban.

 


 

A kiállítás Projekttermében önálló tematikus válogatást mutatnak be a gyűjtemény eddig felfedezésre váró műveiből: A modell címmel. A tárlatban ismert és ismeretlen emberi arcokat láthatnak az érdeklődők Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Czimra Gyula, Medgyessy Ferenc, Schadl János, Schubert Ernő és mások alkotásain. A rajzok között elhelyezett tíz értékes szobor (jórészt külföldi művészek munkái) az emberi test szépségét helyezi fókuszba.

 

(forrás: deakgyujtemeny.hu, videó: Nyolcezer.hu, 2018.11.25.)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása