2020. július 27.

Avar harcos a Csók Képtárban


Megnyitott a Csók Képtárban az egyedülálló tárlat, melyen a látogatók egy avar kori nehézlovas rekonstruált alakját láthatják. A Kerény névre keresztelt lovas 2017-ben, a Derecske melletti avar temetőből került elő. A kiállításon a teljes, lamellás törzspáncél és a fegyveres harcos rekonstrukciója mellett egy teljesen felszerelt avar jurtát és valódi fegyverleleteket is láthatnak az érdeklődők.

Életnagyságban, egyedülálló páncélleletben, hiteles arcrekonstrukcióval érkezett egy nagyhatalmú avar uralkodó, a kagán páncélos lovas harcosa a Csók István Képtárba. A Kerénynek elkeresztelt katonát a Csók István Képtár időszaki kiállításán láthatják az érdeklődők. A tárlat Debrecenből indult, és Fehérvár az első hely, ahol kiállítják.



A három éve lezajlott feltáráson előkerült, a Kárpát-medencében és eurázsiai szinten is egyedülálló avar sírnak az a különlegessége, hogy teljes, lamellás törzspáncélban eltemetett harcos nyugodott benne, aki az avar főfejedelem kíséretéhez, nehézlovas különítményéhez tartozhatott.



A fehérvári múzeum dolgozói a nagyszerű kiállítást helyi avar kori leletanyaggal egészítették ki dr. Szücsi Frigyes régész irányításával, így a látogatók kifejezetten a kora avar kori lovasság által használt fegyverekkel, illetve egy olyan jurtával is találkozhatnak, amiben a fegyverforgató elit lakhatott.



Dr. Dani János, a kiállítás egyik kurátora a feltárás történetéről mesélt a megnyitón. Mint mondta, 2017 májusában, az M35-ös autópályánál tárták fel a sok száz sírból álló avar temetőt, a 7. században élt harcos sírjával. A Kerény napon előkerült lovas neve egyébként lándzsahordozót jelent – ami véletlen összefüggés azzal, hogy az avar kori harcosok mindennapi fegyvere volt a lándzsa. A rá fektetett lamellás testpáncél, a teljes vért pedig kivételes állapotban őrződött meg. Maga a restaurálás több mint egy évig tartott, többek között laboratóriumi és természettudományos vizsgálatokkal.



A régészeti tárlaton egy eredeti állapotában bemutatott lovassírt, egy teljesen felszerelt avar jurtát, tapintható, körbejárható, kipróbálható rekonstrukciókat és valódi fegyverleleteket is bemutatnak. Október végéig várják a látogatókat a Csók István képtárban.

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása