2020. szeptember 17.

„Hazatért” a leletanyag – ősrégészeti kiállítás nyílt a Károlyi Kastélyban


Tudományos jelentőségű, látványos ősrégészeti leletek kiállítása nyílt meg szerdán a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. A Kr.e. 7. századból származó tárgyak a kastély egykori vadasparkjában fellelt halomsírokból kerültek elő.



A kiállítás látogatói láthatnak például grafit díszes, geometrikus mintájú díszkerámiát, vas lószerszámokat, lándzsákat és bronzból készült ruhadíszeket és ékszereket is. A 2700 éves, korai vaskori leletek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.



A leletek a hallstatti kultúrát képviselő, földvárszerűen erődített telepeken élő népesség vezető rétegének a temetkezési helyéről kerültek elő. A kilenc sírhalomból álló temetőben a halmok egy-egy halott hamvait és tárgyait rejtették; a fa sírépítményből több temetési rítuselemet tudtak rekonstruálni. A tárlaton látható egyebek mellett grafit díszes fekete és vörös-fekete geometrikus mintájú díszkeráma, kézzel formált cserépedények, különféle vasból készült használati tárgyak, de a kiállított darabok között van lovat ábrázoló díszítéssel elkészített, lómotívummal díszített bronz tál és egy női sírból előkerült nyaklánc és ruhadíszek is.A szakemberek azonosítottak áldozati étel- és italmaradványokat, így rekonstruálhatóvá vált egy korabeli halotti tor is.



A kiállítás megnyitóján Károlyi Angelica grófnő, a kastély kulturális programjainak az igazgatója köszöntötte a megjelenteket, a kiállítást pedig a kurátor, dr. Jungbert Béla, a feltárás egyik vezetője nyitotta meg, aki elmondta: „Ez nemcsak egy egyszerű régészeti anyag: bizonyos értelemben ez a leletanyag hazajött. Miután a Károlyi grófi kastélyhoz tartozó vadasparkban – ami ide néhány kilométerre van – található az a korai vaskori halomsíros temető, amelyet sajátságos körülmények között sikerült feltárni 1983-tól kezdődően.”

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása