2021. február 19.

Én, Petőfi


Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A járványhelyzet miatt idén nem lesz szabadtéri ünnepi előadás március 15-én Székesfehérváron - helyette Én, Petőfi címmel tévéjáték készül.

A Fehérvár Televízióban március 15-én, hétfőn 18 és 20 órakor bemutatásra kerülő tévéjátékban a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a kor hangulatát. „Életre kel” a 12 pont, kézzelfogható közelségben jelennek meg a történelmi alakok.



A Matuz János által írt és rendezett ünnepi produkciókban a középiskolások évek óta különleges, rendhagyó módon idézik fel 1848. március 15. szellemét a fehérvári belvárosban. Tavaly a járvány miatt elmaradt az előadás, és idén sem a megszokott módon valósul meg, hanem tévéjáték formájában.
Nemcsak a műsor lesz rendhagyó, hanem elkészítési módja is, hiszen a próbák januárban online kezdődtek Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsának irányításával. Az író-rendező az első hetekben így egyeztetett alkotótársaival, Cserta Balázs zenei vezetővel és a két koreográfussal, Tátrai Rékával és Majoros Róberttel is. A zenéket, mint minden évben, idén is Szirtes Edina jegyzi, a látványvilágot pedig Falvay Miklós médiaművész animációja teszi különlegessé.



Az Én, Petőfi című produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével. A darabban fontos szerephez jut a gimnázium énekkara is, Reiner Renáta vezényletével, a táncosok pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül kerülnek ki.
A tévéjáték fő forgatási helyszíne a Városháza díszudvara lesz. Petőfiék Dohány utcai lakása, Szekrényessy Endre városkapitány hivatala és a Pilvax kávéház is itt található majd, de vesznek fel jeleneteket a környező utcákban és tereken is.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása