2021. február 19.

„Rock me Amadeus…”


Pár éve éppen egy világhírű osztrák popzenész videóit néztük a szerkesztőségben – ebédszünetben, szigorúan -, amikor néhány évvel ifjabb kolléganőnk belépett az ajtón, belehallgatott a zenébe, és csak annyit mondott: „nem volt könnyű fiatalkorotok…” Pedig jó volt az, úgyhogy ideje, hogy igazságot szolgáltassunk a szóban forgó zenésznek. 1957. február 19-én született Falco.

Falco, a valaha volt legnagyobb osztrák popsztár, egyúttal az egyetlen német nyelvű előadó, aki vezette az amerikai slágerlistát, és sokan a német nyelvű rap megteremtőjének is őt tartják. Már az életében is legendás volt, a halálával pedig visszavonhatatlanul az lett. Halála ugyanis a mai napig találgatások tárgya: hivatalosan autóbaleset volt, de már felmerült az öngyilkosság elmélete is - amit ma már nyilván nem lehetne bizonyítani.Johann Hölzel néven született, 1957. február 19-én Bécsben, egy hármasiker-terhesség egyetlen túlélőjeként. Gyerekkorától zenésznek készült, és fiatalon több hangszeren is megtanult játszani, majd több próbálkozás után meg is ragadt egy zenekarban, az őrült színpadi show-járól hírhedt Drahdiwaberlben, de hamar kiderült, hogy többre vágyik annál, mint hogy szimpla basszusgitáros legyen.
Szólókarrierjét 1980-ban kezdte, amikor három lemezről szóló szerződést írt alá egy kiadóval – akkor már Falco néven. Művésznevének eredete egy rövid, Nyugat-Berlinben töltött időszakra vezethető vissza: 1977-ben itt tévéközvetítésben látta az NDK-s síugró, Falko Weißpflog nagy ugrásait, amelyek lenyűgözték. A sportolóra a közvetítők ragasztották rá a Falke - magyarul: Sólyom - becenevet, amelyet Hölzel aztán „angolosítva” saját céljaira használt fel.1985-ben átütő sikert ért el a Rock me Amadeus című dallal, amelynek alapötlete a klasszikus osztrák zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéhez való visszanyúlás volt, és amelyet az Oscar-díjas Amadeus című film tett világhírűvé. A szám az első olyan német nyelvű dal volt, amelynek sikerült felkerülnie az amerikai slágerlisták első helyére. Ugyancsak ismert volt az 1982-es Der Komissar című rap-jellegű dal, amelynek angol verziója is siker lett.
A kezdetektől tudatosan készült a sztárságra, és tisztában volt vele, hogy ehhez nem elég jól zenélni és énekelni. Nem véletlenül David Bowie volt a példaképe, akitől rengeteget tanult: Falcóként sokszor játszott szerepet és bújt egy nem létező alterego bőrébe. Már elegáns megjelenésével is elütött a többi bécsi zenésztől, és sosem kötelezte el magát egyetlen zenei stílus mellett sem, hanem mindent megpróbált a maga egyéniségére szabni.Ragaszkodott ahhoz, hogy németül – is – énekeljen, bár menedzserei ezt sokáig nem tartották jó ötletnek. Ő viszont időben felismerte, hogy a német nyelven éneklésben komoly potenciál rejlik – és a történések őt igazolták, hiszen végül a német új hullám világsztárja lett, aki dalszövegeiben az irodalmi német nyelv, a bécsi dialektus és az angol keverékét használta.
Falco tudta, hogy a botrány a legjobb reklám – és ezt az eszközt komolyan használta is. Első saját dala, a Ganz Wien arról szólt, hogy egész Bécs heroinon és kokainon pörög – amin nyilván sokan felháborodtak, amin a szerző kifejezetten jól szórakozott. Később is rendszeresen tesztelte a közvélemény tűrőképességét: interjúiban, médiamegjelenéseiben is az aranyifjú playboy képét sulykolta, a magánéletével, alkohol- és drogfüggőségével, nőfaló imidzsével sokszor került a bulvárlapokba. Mindeközben pedig megrögzött bécsi maradt: az ő világában Bécs mindig is a századfordulós, dekadens kulturális központ volt.
Egyes dalai durva szövegük miatt vihart kavartak. A Jeanny címűt például Németországban és Hollandiában számos DJ nem volt hajlandó műsorára tűzni. Ennek oka az volt, hogy a szám egy fiatal lány eltűnését meséli el a tettes szempontjából. A dalhoz készült videóklip csak felerősítette a kritikus hangokat. Ehhez képest a Jeanny Falco legsikeresebb dala lett Németországban, még folytatás is készült hozzá.1988-ban megjelent ötödik lemeze, a Wiener Blut nem hozta meg a várt sikert, így Falco lemondta az albumhoz kapcsolódó turnét. Kezdeti sikereihez az 1992-es Nachtflug című lemezzel tudott visszatérni: a Titanic című angol-német kétnyelvű szám ismét előkelő slágerlistás helyezéseket ért el. 1996-ban áttette székhelyét a Dominikai Köztársaságba. Ebben az évben jelent meg Naked című kislemeze – az utolsó, amelyet még megért.
A hivatalos verzió szerint Falco autóbalesetben szerzett fejsérüléseibe halt bele Puerto Plata üdülőhelyen a Dominikai Köztársaságban, miután terepjárója egy autóbusszal ütközött össze.
Újabb feltételezések szerint halálában egy súlyos szerelmi csalódás is közrejátszhatott. Falco hat héttel a baleset előtt ismert meg Dominikán egy Selina Vinas nevű nőt, aki miatt át is költözött egy másik helyre, hogy gyakrabban találkozhassanak. A fiatal nő apja azonban nem nézte jó szemmel lánya és a nem éppen makulátlan hírű zenész kapcsolatát, így a lány végül szakított vele. Falco a szakítás után három napon át megállás nélkül ivott és drogozott. Végül, 1998. február 6-án autójával egy parkolóból egy nagy sebességgel közeledő busz elé hajtott. Azonnal meghalt – alig két héttel a negyvenegyedik születésnapja előtt.

(forrás: Wikipedia)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Egy világhírű hungarikum


Királyok, zenészek, mindenféle hírességek – viaszból…


Két éve égett le a Notre-Dame