2021. március 1.

Művészportrék az Uránia online csatornáján


Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház március 1-jétől online csatornáján. A művészeti tárgyú portrék között olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmek találhatóak, amiket az elmúlt években nagy sikerrel vetítettek a filmszínházban is.

A válogatás minden művészeti ágat érint: a festészet, a zene, az irodalom, a fotográfia, a film és a színpad különleges alkotói, elfeledett és elhallgatott művészek, profik és amatőrök, valamint esetenként alkotóműhelyek kerülnek a látótérbe.



Az április végéig tartó sorozat Forgács Péter, az Uránia mozivásznán nagy sikerrel vetített „Festői korszakok” című dokumentumfilmjével kezdődik március 1-jén, majd Tóth Péter Pál Muzsikás együttesről szóló alkotása, a „Muzsikás történet”, valamint Juhász Annának édesapjáról, Juhász Ferenc költőről forgatott portréfilmje lesz látható „A mindenség szerelmese” címmel.



Irodalom
Az irodalom területén Juhász Ferenc mellett többek között József Attila, Bodor Ádám, Danilo Kis, Weöres Sándor, a vajdasági Domonkos István és a 100 éve született Mészöly Miklós lesz fókuszban.

Képzőművészet
A képzőművészetből mások mellett Aba-Novák Vilmos, valamint Zsögödi Nagy Imre, Nagy István és a holokauszt áldozatává lett Ámos Imre, továbbá a Londonba emigrált és ott királyi fametszővé lett Buday György portréját láthatja a közönség. A Gánóczy Mária festő és filmesről szóló portréban pedig egy művészcsalád kétszáz éves története tárul fel.


Színház
A színházi portrékban az erdélyi színjátszást megújító Harag György és az 1958-ban kivégzett Földes Gábor színész-rendező alakja elevenedik meg. A New Yorkba emigrált Krencsey Marianne is emlékezik a kamera előtt, de látható lesz az ELTE legendás Universitas együttesének története is.


Fotósok és filmesek
A fotó és film nagyjai közül Szentpétery Tibor, a II. világháborús hadifotós, az erdélyi életet megörökítő Marx József és az I. világháború előtti kolozsvári filmgyártást megalapító Janovics Jenő pályafutását ismerheti meg a közönség. Emellett Hildebrand Istvánról, a magyar operatőrök doyenjéről és a világhírű magyar animáció bázisát adó Pannonia Filmstúdióról készült film is szerepel a programban.




Az alkotók és a gyártók hozzájárulása révén a filmek díjmentesen lesznek elérhetőek 0 forintos regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van 1000 forintos támogatói jegy megváltására is, amellyel az Uránia mozit támogathatják.

(forrás: baratsagmozi.hu, fotók: urania-nf.hu, videó: youtube)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása