2021. április 13.

Szerdától bárki megnézheti a szimfonikusok ünnepi hangversenyét


Április 14-től, szerdától az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus húsvéti koncertje elérhető lesz a zenekar YouTube csatornáján. Johann Sebastian Bach János-passióját a Budai úti református templomban, nagypénteken rögzítették.

A János-passió a h-moll mise és a Máté-passió mellett Johann Sebastian Bach legmonumentálisabb és legjelentősebb vokális kompozíciói közé tartozik. A monumentális zenedarab színházi mű és oratórium keveréke, és hatalmas apparátust mozgat meg: a szimfonikus zenekar mellett kórus és szólisták adják elő.

A hangverseny az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus közös produkciója. A professzionális kórus 2018 őszén alakult Székesfehérváron, Pad Zoltán karnagy vezetésével. „Nagyszerű élmény volt ismét ‘színpadon’ lenni a zenészekkel, énekesekkel!” – mondta a koncert felvétele után a Liszt-díjas karnagy. „A tavaly tavaszi leállás előtt Bach másik passióját, a Máté-passiót adtuk elő, amelynek hangjai a karantén süketjében még sokáig visszhangzottak fülemben… Felemelő érzés, hogy a nagyböjti időszak most sem telik el Bach nélkül, és hogy a tavalyihoz hasonlóan úgy szólal meg a darab, ahogy a szerző idejében gyakorlat volt: az énekes szólisták az áriák, recitativok mellett a kórustételek előadásában is részt vesznek” – emelte ki az est karmestere.



„Először játszottam a darabot, de remélem, hogy nem utoljára. Fantasztikus és nagyon megható hangulata volt az egésznek. Talán benne volt egy kicsit a mi szenvedésünk is” – vélekedett a koncertről Selmeczi Gábor. A zenekar koncertmestere azt is elárulta, hogy nagyon várta ezt a produkciót, mert még benne élt a tavalyi koncert élménye, amikor Bach talán legmonumentálisabb művét, a Máté-passiót játszották a fehérvári szimfonikusok.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus online koncertje ingyenesen elérhető április 14-én 19 órától a zenekar YouTube-csatornáján: https://youtu.be/erddWl11cHY

(forrás: arso.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása