2021. április 22.

„Vándor vagy, ember”


Online rendezi meg a Farkas Ferenc Hangversenybérlet következő koncertjét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A „Vándor vagy, ember” című est karmestere és szólistája Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész. A Vörösmarty Színházban 2021. február 28-án rögzített recorded live, azaz vágás nélküli, kvázi élő koncertfelvétel április 27-én, kedden 19 órától érhető el ingyenesen a zenekar YouTube-csatornáján.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015 őszén hirdette meg először a Farkas Ferenc Hangversenybérletet, amely azóta számos remek koncerttel örvendeztette meg a zenekedvelőket. Az elmúlt évben a közönségnek az élő koncerteket nélkülözni kellett, de a hagyomány nem szakadt meg, hiszen a zenekar online hangversenyekkel igyekszik kárpótolni a zenerajongókat. A 2020–21-es Farkas Ferenc bérletben meghirdetett hangverseny is ilyen formában jut el a zeneszerető közönséghez, miközben a fehérvári muzsikusok a szabadban megrendezett, gazdag nyári programkínálattal készülnek, a személyes találkozás reményében.

Az estet Wolfgang Amadeus Mozart A-dúr hegedűversenye nyitja, amely Mozart öt hegedűversenye közül talán a legkiforrottabb – a műfaj legnépszerűbb darabjai közé tartozik, világszerte a hegedűsök állandó műsorszáma. Az A-dúr kompozíció befejezésekor, 1775 decemberében Mozart mindössze 19 esztendős volt, de kivételes tehetségéről már mesterművek hosszú sora árulkodott.Camille Saint-Saëns Bevezetés és Rondo Capricciosója francia eleganciával párosított, spanyol karakterű zenemű – igazi hegedűvirtuózt követelő alkotás, amelyet szerzője 1863-ban a kor egyik legnagyobb hegedűsének, a spanyol Pablo Sarasaténak írt.

A 7. (A-dúr) szimfóniát (op. 92.) Ludwig van Beethoven 1811 és 1812 között komponálta, amíg a csehországi fürdőhelyen, Teplicén egészségét kúrálta. A négytételes zeneművet barátjának, gróf Moritz von Friesnek ajánlotta, a szimfóniát a hanaui csatában megsebesült katonák számára rendezett jótékonysági koncerten, 1813. december 8-án Bécsben mutatták be, nagy sikerrel. Beethoven a premieren megjegyezte, hogy ez volt élete egyik legjobb műve, rajongói pedig ezt tartják a legvidámabb szimfóniájának.Az est karmestere és szólistája, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja, Kákonyi Borbála volt. Gyermekkorának nagy részét Venezuelában töltötte, ahol szólistaként az ország legjobb zenekaraival lépett föl, majd visszatért Budapestre, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanulhasson. Később Eduard Wulfson mentoráltja lett, aki pedig Milstein és Menuhin tanítványa volt. Karrierje töretlenül ível felfelé: szólistaként és kamarazenészként világszerte ad koncerteket, hazánkban rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2011-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2014-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

(forrás: okkfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Nem vagyunk mások, mint folytatásai a régi időnek…”


Egy létező báró nem létező kalandjai


„Mindnyájunkat érhet baleset…”