2021. június 2.

Jövő kedden mutatják be Magony Imre Bory Jenőről írt könyvét az Aranybulla Könyvtárban


Június 8-án, kedden délután mutatják be Magony Imre Bory Jenőről írt legújabb, színes fotókkal illusztrált könyvét az Aranybulla Könyvtárban. A vetített képes előadáson és beszélgetésen való részvételhez regisztráció és védettségi igazolás szükséges.

A reneszánsz kor polihisztoraira emlékeztető Bory Jenő (1879-1959) szobrászként, építészként, festőként, pedagógusként, kutatóként és szakíróként is alkotott. Élete utolsó éveitől eltekintve korának sikeres és foglalkoztatott művésze volt. Ezért is vetődik fel a kérdés, vajon mi az oka annak, hogy ma leginkább csak a róla elnevezett várat ismerjük, és hogy a művészettörténet szinte teljesen elfeledkezett Boryról?Magony Imre könyve az egyensúly helyrebillentésére törekszik, nagy számú képi reprodukcióval, számszerű adatokkal és mind ez ideig ismeretlen dokumentumokkal és összefüggésekkel mutat rá a mai kibillent helyzethez vezető okokra, és tesz tanúbizonyságot Bory Jenő művészetének eredetisége és magas művészeti értékei mellett.

Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. A kötetet először 2010-ben adták ki. Azóta azonban előkerültek addig ismeretlen, illetve eltűntnek hitt alkotások, mű-variánsok, illetve több - Boryval és műveivel kapcsolatos – dokumentum adatai szorultak pontosításra. A monográfia 2019-es új kiadása ezekkel az információkkal bővült, frissült, ugyanakkor a kötet szinte minden fotója – a fellelhető Bory Jenő-művekről – az új kiadványban már színesben látható.A kötet bemutatására szervezett program az Aranybulla Könyvtárban tavaly novemberben elmaradt a koronavírus-járvány miatt, most azonban pótolják a programot. A vetített képes előadással egybekötött esemény június 8-án, kedden 17 órakor kezdődik. A részvétel előzetes regisztrációhoz és védettségi igazolványhoz kötött, jelentkezni lehet az aranybulla@kabel.datatrans.hu címen, a 22/312 – 945-ös telefonszámon vagy az intézmény Facebook-oldalán.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Ékes Fehérvár – a Szőlő utcai kereszt


Magas a pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja


Az ember, akiről tollat neveztek el