2021. június 11.

Macbeth a tanteremben


Macbethék – ezt a címet adta Shakespeare-átiratának Matuz János. A kétszemélyes tanteremszínházi előadásnak három középiskola egy-egy osztálya lehet most részese, ősztől pedig minél több intézménybe szeretnének eljutni.

Gyors tanterem-átrendezés, kezdeti nyüzsgés, majd feszült figyelem és néma csend az osztályban. Két pár vörös kesztyű, két szék, két dob, egy fekete lepel és egy doromb a színpaddá alakult teremvégben. Ebbe a keretbe ágyazva elevenedik meg Macbethék története, Mészáros Kyra és Csengey Márton előadásában. Impulzív párbeszédeikben követhetik a diákok azokat a magasságokat és mélységeket, amelyeket Macbeth és Lady Macbeth átél, tragédiába torkolló történetük során.



Női és férfi szerepek, mindennapi harcok párbeszédekben, közös bűnök, egy királlyá és királynévá válás nem mindennapi útja – mindezeket összegzi a nagy Shakespeare-tragédiák sorában született Macbeth kétszemélyes tanteremszínházi előadássá átdolgozott változata. Egy óhatatlanul tragédiába torkolló eseménysor részesei lehetünk, amely megjelenítési módjában és nyelvezetében is megszólítja a fiatal hallgatóságot. A rendező, Matuz János nemcsak a diákközönségre gondolt, a Macbethék átiratot kimondottan a két fiatal színjátszóra szabva készítette el.



„Egy harmincöt perces tanteremszínházi darabot hoztunk létre, amely részben a nemekről szól. Macbeth és Lady Macbeth kettőseiből, párbeszédeiből raktam össze az eredeti tragédiából ismert történetet. Amit szeretnénk megjeleníteni, hogy adva van két nagyon tehetséges, fiatal ember, és hogy ők apró lépések sorozatával hogyan rontják el az életüket” – mondja az előadásról a rendező.



Csütörtökön a vasváris és a telekis diákok lehettek a bemutató részesei, és még a Tópartiba is eljut az előadás a nyári szünet előtt. Ezt követően nyáron a tervek szerint felújítják a darabot, és szeptembertől minél több fehérvári és Fejér megyei középiskolába szeretnének eljutni a Macbethék tanteremszínházi előadással, amelyhez egy a feldolgozást segítő tanóra is kapcsolódik majd.

(forrás: szekesfehervar.hu)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása