Oscar-díjas ételek a vásznon
A gasztronómia és a filmek kapcsolatáról tartott előadást dr. Tóth Tímea Zsófia a Kodolányi egyetem budapesti kampuszán.
A gasztronómia és a film két olyan „szerelemterület”, amit remekül lehet ötvözni – hangsúlyozta dr. Tóth Tímea Zsófia, amikor a témaválasztását indokolta. „Nagyon szeretem a gasztronómiát, főzni is nagyon szeretek, és óriási Jamie Oliver rajongó vagyok.”
Manapság nagyon sok film karol fel akár egyes ételeket, akár egy-egy gasztronómiai területet, úgyhogy bőven van miből válogatni. És itt nemcsak külföldi szuperprodukciókra kell gondolni, hanem magyar alkotásokra is, bár ezekből nincs annyira sok.
Egy ilyen előadás alkalmával feltétlenül beszélni kell a Julie & Julia – Két nő, egy recept című alkotásról, és megemlítendő a Ratatouille, vagyis a L'ecsó, ami egy amerikai animációs film. A Menü az újabb művek közé tartozik, és Oscar-díjas filmek is idekívánkoznak, mint például a Titanic.
Azért éppen ezek az alkotások szerepelnek az „étlapon”, mert ezekben az ennivaló és a gasztronómia nem csak önmagában jelenik meg, hanem többletjelentésük is van, akár úgy, hogy kultúrákat kötnek össze, akár a narratívában kapnak nagyobb hangsúlyt. Tehát jóval több réteg, több mondanivaló van bennük, mint pusztán egy fogás egy tányéron.
Persze, az előadásból sokkal több film és étel marad ki, mint amennyi belefér, ezért már formálódik az újabb lista dr. Tóth Tímea Zsófia fejében. Tapasztalata szerint az ilyen témákkal, mint a film és a gasztronómia kapcsolata, nem lehet leállni, legfeljebb szünetet lehet tartani. Mindig jön valami nóvum, valami meglepő, aminek ott a helye az előadásban, és amiről azért kell beszélni, mert más nézőpontból közelít a témához. Úgyhogy remélhetőleg a mostani után hamarosan összeáll a következő előadás is.