Kultúra

2021. április 16.

„Engem valahogy a sors idelökött…”

Egy óriási színésznő távozott: nyolcvanöt éves korában elhunyt Törőcsik Mari. Van az úgy, hogy valakit nem kell hosszan méltatni – sőt, még csak bemutatni sem kell egy interjú elején. Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy egyszer kezdhettem úgy egy tévéműsort: „Kedves Nézőink: Törőcsik Mari.”

2021. április 16.

„Hajlott korom mélyén egy jókedvű lármás kisgyerek él…”

Műgyűjtő, költő, író, diplomata, filmrendező, műfordító, drámaíró, esszéíró, zeneszerző, zenész, performansz művész, irodalomkritikus, francia ellenálló, rajzoló, fényképész, aktivista. Igen, ez mind egy ember volt – akinek számos elfoglaltsága mellett még arra is jutott ideje, hogy egyike legyen a dadaizmus megteremtőinek. 1896. április 16-án született Tzara.

2021. április 14.

„Neki is grófi vagy hercegi rangja van a magyar lírában…”

A Nyugat folyóirat Ady Endre után a második legjelentősebb költőként értékelte. Ezt ma már túlzásnak tartja az irodalomtörténet, és inkább publicisztikáját és műfordításait tartják sokra. De azért az Esti sugárkoszorú nagyon szép… 1886. április 14-én született Tóth Árpád.

2021. április 13.

Szerdától bárki megnézheti a szimfonikusok ünnepi hangversenyét

Április 14-től, szerdától az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus húsvéti koncertje elérhető lesz a zenekar YouTube csatornáján. Johann Sebastian Bach János-passióját a Budai úti református templomban, nagypénteken rögzítették.

2021. április 9.

„Szín, mozgás, fény? Ahány nézőpont, annyi értelmezés…”

Külföldi neve van, pedig magyar volt: Pécsen született, 1906. április 9-én. Festőművész, szobrászi és elméleti életműve miatt ma őt tekintik az optikai festészet, („op-art") legjelentősebb képviselőjének. Ami nagy eredmény, különösen ahhoz képest, hogy Victor Vasarely eredetileg orvosnak készült.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média