Kultúra

2021. március 2.

A szalontai nótárius

Szerb Antal így írt róla: „Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja.” Költő volt, tanár, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára – és persze a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a legnagyobb magyar balladaköltő. 1817. március 2-án született Arany János.

2021. március 1.

Művészportrék az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház március 1-jétől online csatornáján. A művészeti tárgyú portrék között olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmek találhatóak, amiket az elmúlt években nagy sikerrel vetítettek a filmszínházban is.

2021. február 24.

Gergely pápa naptára

Történt pedig, hogy 1582 októberében eltűnt a naptárból tíz teljes nap. Persze, ne gondoljuk kollektív emlékezetkiesésre vagy földönkívüli beavatkozásra – az ok az volt, hogy ugyanezen év februárjának huszonnegyedik napján megszületett a pápai rendelet a Gergely-naptár bevezetésére.

2021. február 19.

Én, Petőfi

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A járványhelyzet miatt idén nem lesz szabadtéri ünnepi előadás március 15-én Székesfehérváron - helyette Én, Petőfi címmel tévéjáték készül.

2021. február 19.

„Rock me Amadeus…”

Pár éve éppen egy világhírű osztrák popzenész videóit néztük a szerkesztőségben – ebédszünetben, szigorúan -, amikor néhány évvel ifjabb kolléganőnk belépett az ajtón, belehallgatott a zenébe, és csak annyit mondott: „nem volt könnyű fiatalkorotok…” Pedig jó volt az, úgyhogy ideje, hogy igazságot szolgáltassunk a szóban forgó zenésznek. 1957. február 19-én született Falco.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média