Kultúra

2021. január 19.

„Elcserélném az összes holnapomat egyetlen tegnapért…”

A blues volt az élete, féktelen szabadságvágya, szókimondása ebben a műfajban teljesedhetett ki. Hiába vették körül sztárok és rajongók, valójában mindig magányos volt. Az alkohol és a kábítószer tönkretette, de dalai a mai napig valódi klasszikusok. 1943. január 19-én született Janis Joplin.

2021. január 14.

Árpád vére

1301. január 14-én hunyt el „az utolsó aranyágacska”, III. (Velencei) András magyar király. Mivel utód nélkül halt meg, életének és uralkodásának vége az Árpád-ház kihalasát jelentette.

2021. január 13.

Online komolyzenei élmények az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jóvoltából

A járvány miatt a koncerttermek ugyan még nem látogathatók, de a komolyzene kedvelőinek nem kell lemondaniuk a zenei élményről: januárban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar három nagyobb hangversenyének is részese lehet a közönség a videómegosztó csatornákon keresztül, mégpedig ingyenesen.

2021. január 12.

„A kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket…”

Talán az egyetlen olyan magyar író – elnézést, ha megbántunk valakit -, akinek regényét kötelező olvasmányként is szeretik a diákok. 1878. január 12-én született A Pál utcai fiúk – és még sok remek írás – szerzője: Molnár Ferenc.

2021. január 8.

„Csak a felét mondtam el annak, amit láttam!”

Egyes olasz archeológusok cáfolják, hogy járt volna valaha Kínában - szerintük csak a Fekete-tengerig jutott el, híres művét pedig perzsa utazók elbeszélései felhasználásával állította össze. De akár szobatudós volt, akár nagy világutazó, mindenképpen óriási hatást gyakorolt az európai földrajztudományra, irodalomra és történelemre. 1324. január 8-án hunyt el Marco Polo.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média