Kultúra

2021. január 7.

„A világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal…”

Családom és egyéb állatfajták, Vadászat felvevőgéppel, Állatkert a kastély körül, A halak jelleme. Csak néhány a Magyarországon is óriási sikert aratott könyvek közül, melyek célja mindig is az állatvédelem népszerűsítése volt. Az más kérdés, hogy közben szerzőjük is világszerte népszerű lett. 1925. január 7-én született a „vadállatok bolondja” - Gerald Durrell.

2021. január 6.

„Megadatott neki, hogy vezesse a sereget…”

Parasztlányként látta meg a napvilágot, később a francia királyi hadsereg élén több meghatározó győzelmet aratott, melyek lehetővé tették VII. Károly francia király trónra lépését. Eretnekség vádjával tizenkilenc éves korában máglyán megégették. Huszonnégy évvel később, egy új eljárásban ártatlannak találták, mártírrá nyilvánították - 1909-ben boldoggá, 1920-ban pedig szentté avatták. 1412. január 6-án született Jeanne d’Arc.

2020. december 31.

A könyv címe „Lehetőség” és az első fejezete „Újév”…

A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak. És mivel az emberek szeretnének boldogok és egészségesek lenni, szokásokban és hiedelmekben nincs hiány.

2020. december 30.

Képeslapok a Múzeumból

Új videósorozatot indított a Szent István Király Múzeum: a kisfilmekben a munkatársak egy-egy számukra kedves vagy fontos tárgyat, emléket, helyszínt mutatnak be.

2020. december 30.

Az utolsó magyar király

1916-ban, december 30-án koronázták meg Budapesten az utolsó magyar királyt és osztrák császárt, IV. Károlyt. Mindössze kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki, 1918-ban lemondott uralkodói jogairól. Bár két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, ez már nem sikerült.

Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média