2019. július 9.

Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetemen


Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán a Robottechnológiai Központ. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik: lehetőségük lesz a legújabb robotokat programozni.

A Robottechnikai Központ Székesfehérvár önkormányzata, a Hanon Systems Hungary Kft, az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft összefogásának eredményeként jött létre. Az összefogás célja az volt, egy olyan tudásközpont kialakítása volt, amely a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

 


 

A munkaerő piac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari parkok nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció, s ennek következtében szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása. Az egyetem ezért a helyi ipari igényekre reagálva kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést, hogy megfelelő tudást adhassanak a jelentkezőknek, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre. A képzésre egyetemi vagy főiskolai oklevéllel, vagy mérnöki végzettséggel lehet jelentkezni. Székesfehérváron ezzel létrejön egy egyedi oktatási modell, amelyben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

 


 

A Robottechnikai Központban többféle ipari robot is megtalálható. Így a hallgatóknak lehetőségük nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van. A program kidolgozói szerint ez biztosítja, hogy a város a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon lenni.

 


 

Jellemző trend Magyarországon, hogy úgy kerülnek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a munkahelyüknek kell megtanítania őket robotprogramozásra és sok új technológiára. Erre is megoldást jelenthet az új központ, ahol különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találhatnak a felhasználók. A nyugati világban az egyetemeknek jelentős bevétele származik abból, hogy az ipart kiszolgálják kutatásokkal, fejlesztésekkel – a Robottechnikai Központ létrehozói szerint a cél ez lenne a fehérvári felsőoktatás számára is.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása